Co činíme?

Jsme největší činírna v ČR a činíme téměř všechny druhy kožešin. Nejběžněji se jedná například o kožky z těchto zvířat:

  • Daněk, jelen, srna atd.
  • Divočák, muflon
  • Liška
  • Králík
  • Ovce
  • Koza (činíme i na pergamen)
  • Kuna, nutrie, norek, ondatra (bizam) a další drobná kožešinová zvířata

Všechny kožešiny jsme schopni obarvit na jakýkoliv požadovaný odstín. Tiskneme imitace exotických zvířat, provádíme úpravy typu brisa, stříhání, zjasňování apod. Můžeme zhotovit velurovou nebo napalánovou úpravu řemenové strany kožešin.

Kůže na useň zpracováváme pouze z těchto zvířat:

  • Koza
  • Jelen, srna apod.
  • Teletina do 8 kg váhy surové kůže
  • Pštros

Kůže na useň barvíme buď na černou barvu, nebo je nebarvíme – nechají se „v přírodě“. Pokud byste chtěli své kůže obarvit na jinou barvu, je to možné až po dohodě s vedoucím technického úseku.

Jak připravit kůže?

Surovina k činění nesmí být starší než 6 měsíců. Kůže nesmí být proříznutá, zapáchat hnilobou, ani nesmí být prožraná brouky kožojedy.
Kůže se po stažení konzervují nasolením (mokrosolením) nebo sušením.
– Nasolením nebo sušením se připravují především ovčí kůže, koza, divočák (černá zvěř), jezevci.
– Výhradně sušením se konzervují lišky, jeleni, králíci, kuny a další drobná zvířata.

Skopovice přijímáme s vlnou do délky 4 cm. Pokud je vlna delší, požadujeme písemný souhlas se sestřižením na potřebnou délku. Skopovice s délkou vlasu vyšší než 10 cm nezastřihujeme a automaticky posíláme zpět odesílateli.

Ovce doporučujeme 3 měsíce před porážkou ostříhat, toto zaručí při následném činění velmi pěknou a kvalitní kůži.

Pokud je vlna obarvená značkovacími spreji, zůstane na ní po vyčinění jemný barevný nádech.

Postup nasolení:

Kůži ihned po stažení pečlivě zbavte zbytků masa a tuku, takto očištěnou ji nechte rozprostřenou například na dřevěné paletě do druhého dne, aby řádně vychladla. Druhý den ji zasolte dostatečným množstvím soli (min. 2 kg soli na kus). Takto připravenou kůži můžete přeložit nasolenou stranou k sobě (kůže na kůži), dále lze kůži libovolně přehýbat vlnou k sobě,  anebo  můžete skládat více kůží nasolenými stranami na sebe. Pokud kůži do deseti dnů nedopravíte na vyčinění, sůl z kůže vyklepejte a znovu ji zasolte.

Postup sušení:

Pokud sušíte kůži v pytlíku (nerozříznutou po břiše), sušte ji na kovových napínácích, kožešinou dovnitř.
Rozříznuté kůže sušte volně přehozené přes ráhno a kraje vyšpejlujte (nebo na vlhké okraje dejte noviny a nechte to takto zaschnout), aby se sušením nestočily.
Králičiny musí být zbaveny předních pacek a hlav.

Doručení kůží k činění:

Takto připravené kůže k nám můžete doručit osobně (od 6:00 do 14:00), nebo je můžete poslat poštou na naši adresu:  Činírna 353, Brtnice 588 32.
Suché kůže vložte volně do kartonu. Mokrosolené kůže nejprve zabalte do papíru a pak do igelitu nebo do starých hadrů, aby krabice neprosákla.
Balíky, prosím, odesílejte od pondělí do středy, aby Vaše zásilky neležely zbytečně přes víkend na poště.

Informace do balíku:
Do každého balíků vložte, prosím, čitelnou adresu a telefonní kontakt (ten je velmi důležitý, pokud telefonní kontakt nedodáte,  je v případě nutnosti velmi komplikované se s vámi dohodnout na dalším postupu).
– Pokud chcete kůži vyčinit na useň, nezapomeňte nám napsat písemný požadavek
– Pokud zasíláte lišky, napište nám, jestli požadujete činit kůži v pytlíku, nebo můžeme lišku rozříznout podél břicha
– Pokud má vaše ovčí kůže vlnu delší jak 4 cm, pošlete nám písemný souhlas se zastřihnutím vlny

Kdy obdržíte svou kůži?

Kůže k činění sbíráme postupně a činí se až větší sesbírané množství kůží – nečiní se každá kůže jednotlivě. Každý kus má vyperforované unikátní číslo, díky kterému vaši kůži poznáme.
Vaše zakázky zhotovíme nejdéle do 3 – 4 měsíců (vyčinění králičin do 3 – 6 měsíců).
Pokud při výrobě sleze srst z 10 % a více, nepokračujeme dále ve zpracování a telefonicky se s vámi domluvíme na dalším postupu.
Po vyčinění vám kůže zašleme dobírkou na vámi uvedenou adresu.

Momentálně vykupujeme:

ŠKÁRA DIVOČÁKA – s hlavou a packami
JEZEVEC – s hlavou a packami
ZAJÍC – suchý, bez hlavy a pacek
SRNČINA – suchá, zimní, letní
JELEN – suchý, zimní, letní
JELEN SIKA – suchý, zimní, letní
DANĚK – suchý, zimní, letní
MUFLON – suchý, zimní, letní
LIŠKA ČERVENÁ – suchá, zimní, celá
KUNA SKALNÍ – suchá, zimní, v pytlíku chlupem ven
KUNA LESNÍ – suchá, zimní, v pytlíku chlupem ven
KOZA DOMÁCÍ – suchá, špejlovaná
ROČEK DOMÁCÍ – suchý, špejlovaný
KOZLEČINA – suchá, špejlovaná
KOZEL – suchý, špejlovaný

Výkup se provádí na příjmu zakázek Snahy Brtnice. Konečná cena se stanoví po odborném ohodnocení suroviny.

Činění